Barion Pixel

827 KITCHEN – VEGÁN, KÉZMŰVES MANUFAKTÚRA

Nem minden nap esik meg az emberrel, hogy szarvasmarhatenyésztőként, bigott húsevőből, egyik napra a másikra vegetáriánussá váljon, -és hogy ezzel együtt, felszámolja a marhatartó telepét egy nyugodt, békés vidéken és vegán éttermet nyisson Budapest belvárosában.  De úgy néz ki, hogy ez néha-néha mégis csak megtörténik, épp mint a mi esetünkben is.

Hogy mi volt a kiváltó ok, azt csak az isten tudja. A férjemmel együtt szeretjük azt gondolni, hogy egy tudatos döntésünk eredménye volt, de mélyen magunkba nézve, bevallom, ezt egy kicsit kétlem. Nagyobb az esélye annak, hogy valami külső inspiráció hatására történt, de megtörtént.

Mivel egész eddigi életünkben a magyarkonyha ételeiért rajongtunk, így igen csak sivárnak bizonyult  az akkori bolti kínálat vegánoknak és kezdő salátaevőkként, sokat éheztünk. Nem volt mit tenni, megtanultunk másként főzni és átalakítottuk a megszokott ételeinket vegánná.  Lett babgulyásunk mócsing nélkül (ahogy az egyik törzsvendégünk hívja),  szabolcsi töltöttkáposztánk,  sok-sok rakott ételünk,  hortobágyi „húsos”palacsintánk,  tepertőnk  és  füstölt, főtt kötözött sonkánk,  majd 4 és fél évvel ezelőtt megnyitottuk első,  vegán és „mentes” éttermünket  827 kitchen  néven, Budapesten a XIII. kerületi Zsilip utcában.

2020-ban elkészültünk, a vegán élelmiszereket gyártó kisüzemünkkel és sikeresen  megjelentünk bio és egészségtudatos boltok polcain néhány, az éttermeinkben már jól vizsgázott portékánkkal.

Nem titok, hogy  hosszú, boldog, egészséges életet mindenki szeretne és jó látni, hogy most már egyre többen tesznek is érte. Ma már megszokott, hogy a napi mozgás, a sport életünk részévé vált és kezdünk odafigyelni a táplálkozásunkra is. Egyre inkább igyekszünk tudatosan összeválogatni az ételeinket, valamilyen rendező elv szerint. Igen sokféle diétát ismerünk  és a 827 manufaktúra által megálmodott és elkészített ételek szinte valamennyibe beilleszthető. 

 Az állandó termékfejlesztés egy teljesen hétköznapi, megszokott  folyamat nálunk, hiszen mi magunk is a reform életvitel hívei vagyunk és talán ez az ok, ami egy izgalmas és elengedhetetlen megújulásban tart minket.

Névadónkról

Könnyen lehet, hogy úgy vélekedünk, hogy igazi nagy mesterek csak a múltban léteztek. Napjainkban nem élnek már hasonlók. De, ha belegondolunk sok nagy ember jóval a halála után lett széleskörben ismert és elismert. Véleményünk szerint ez Sri Chinmoy-jal sem lesz másképp. Ő egy indiai születésű spirituális tanító, aki 33 éves korában belső indíttatásra Amerikába ment, hogy a nyugati világ dinamizmusába olvassza a kelet bölcsességét. Ő a jógik között egy modern utat képviselt, azt vallotta, hogy a spirituális életet élő embereknek nem kell elzárkózniuk a világtól, elvonulniuk egy barlangba, hanem a társadalom szerves részeként élve járhatják belső útjukat. Ha jó polgárai vagyunk a világnak akkor megváltoztathatjuk a világ arcát, hiszen a jó tettek, a kedvesség, a szeretet terjed. Hisszük, hogy sokkal inkább terjed, mint a negatív dolgok.

Sri Chinmoy (1931.08.27 – 2007.10.11) rendkívül szerteágazó örökséget hagyott maga után többek között beszédek, könyvek, versek, zenék, festmények formájában.

Nagyon fontosnak tartotta a fizikai test megfelelő állapotát is. Filozófiájának része a sport, különösen a hosszútáv futás. Ő maga is számos maratont és ultramaratont teljesített és alapított egy 150 országot átívelő fáklyás váltófutást is – a „Peace Run”-t, amit azóta is minden évben megrendezésre kerül. A fáklya útvonalán a helyi iskolákból a gyerekek is csatlakoznak futáshoz nagy örömmel. A kezdeményezéshez rengeteg sportoló és híresség vett részt. Láthatjuk többek között a fáklyával Carl Lewis 9-szeres olimpiai bajnokot, Muhammad Ali-t, Nelson Mandela-t, Michail Gorbbachev-ot, Teréz Anyát, vagy éppen Eliud Kpichoge-t aki nemrég túlszárnyalta a lehetetlennek tűnő 2 órás maratoni időt. Ő 19 éves korában vett részt a békefutáson.

MAGYAR VONATKOZÁSOK:

Kitűntetések:

2004 novemberében Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök kitüntette Sri Chinmoyt Magyarország legmagasabb állami kitüntetésével, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, a világbéke, a nemzetek, kultúrák és vallások békés egymás mellett élése érdekében végzett tevékenységéért.

Találkozó Göncz Árpáddal

Sri Chinmoy Göncz Árpáddal 1992. március 18-án New Yorkban találkozott, ahol a kölcsönös inspiráció és bátorítás szívből jövő pillanataiban osztoztak. Göncz Árpád több gratuláló levelet is írt Sri Chinmoy születésnapjára, valamint támogatta a Világharmónia Futást.

Dr. Hiller István kulturális miniszter Pro Cultura Hungarica kitüntetést adományozott Sri Chinmoynak, az eltérő kultúrájú és nemzetiségű és vallású emberek közötti barátság erősítése érdekében végzett munkájáért. A kitüntetést Dr. Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára adta át május 1-én.

Koncertek

Sri Chinmoy több ingyenes békekoncertet adott Magyarországon:

1990 november 13. Budapesti Kongresszusi Központ
1999 március 4. Erkel Színház
2004 október 2. Erkel Színház (két teltházas előadás 5400 fő részvételével. Sokaknak nem jutott ülőhely, így egy külső kivetítőn nézték a koncertet.)

“Én szeretett Magyarországom, a szó legtisztább értelmében éhes vagy, hogy béke legyen benned az egész világ jobbátételéért és fejlődéséért.”  Sri Chinmoy

Magyarország Sri Chinmoy Békevirág-Nemzet

Magyarország 1998. november 19-én csatlakozott a ma 153 országot felsorakoztató Békevirág Nemzetekhez. A hivatalos avatóünnepségre 1999. március 4-én került sor, melyen Sri Chinmoy is részt vett.

0
    0
    Az Ön kosara
    A kosara üresVissza a boltba