Egyszerű, szaftos rizses „hús”

Amikor összetorlódnak a teendők, igyekszem sürgősen megoldani a másnapi ebéd készítését és dobozolását. A lényeg, hogy gyors legyen, laktató és egészséges. Néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az egyik kedvenc gyorsan elkészülő ételem ami a következőképpen készül:
Hozzávaló egy főre:
100 g barna rizs (kerek szeműt használtam, ragacsosra, krémesebbre lehet főzni. Előző este beáztattam)
100 g fagyasztott zöldborsó
1 nagy fej vöröshagyma (apró kockákra vágva)
3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
1 db TV-paprika (apróra vágva)
1 mokkáskanálnyi frissen reszelt gyömbér
60 g 827Kitchen vegán tépett (fokhagymás) pecsenyéje (amit száraz serpenyőben kissé átsütöttem)*
1 nagy marék főtt vesebab
pár csepp hámozott, turmixolt citrom leve
csipet: jódozott só, nagy csipet bors, petrezselyemzöld, őrölt kömény
Tálalás: hagymakarika, csemege uborka
A rizst beleszórtam egy lábosba, és hideg vízben többször átmostam amíg a víz teljesen tiszta nem lett. Ezután felöntöttem 2 dl vízzel, és egy éjszakán át állni hagytam.
A vöröshagymát kevés vízen megpároltam, ment bele az apróra vágott fokhagyma, tv-paprika, gyömbér, kicsit együtt pirítgattam, erre került az előző este beáztatott rizs, kb 2,5-3 szoros mennyiségű vízben megfőztem egy csipet sóval a rizs puhulásáig fedő alatt (első 15 percben nagyobb lángon majd visszavéve a hőfokon, összesen kb. 40 perc). Borsoztam, őrölt köménnyel megszórtam, az utolsó öt percben került bele a zöldborsó, valamint a főtt vesebab, pár csepp citromlé, utolsó mozzanatként pedig az előzőleg átsütött tépett vegán fokhagymás pecsenye. Óvatosan átforgattam a fakanállal, hogy keveredjenek az ízek. Tálalás előtt kapott az étel egy kis petrezselyemzöldet, hagymakarikát, valamint a piacon vásárolt ecetes csemege uborka adta meg a tökéletes retro-feelinget.