Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Névadónkról

Névadónkról

Könnyen lehet, hogy úgy vélekedünk, hogy igazi nagy mesterek csak a múltban léteztek. Napjainkban nem élnek már hasonlók. De, ha belegondolunk sok nagy ember jóval a halála után lett széleskörben ismert és elismert. Véleményünk szerint ez Sri Chinmoy-jal sem lesz másképp. Ő egy indiai születésű spirituális tanító, aki 33 éves korában belső indíttatásra Amerikába ment, hogy a nyugati világ dinamizmusába olvassza a kelet bölcsességét. Ő a jógik között egy modern utat képviselt, azt vallotta, hogy a spirituális életet élő embereknek nem kell elzárkózniuk a világtól, elvonulniuk egy barlangba, hanem a társadalom szerves részeként élve járhatják belső útjukat. Ha jó polgárai vagyunk a világnak akkor megváltoztathatjuk a világ arcát, hiszen a jó tettek, a kedvesség, a szeretet terjed. Hisszük, hogy sokkal inkább terjed, mint a negatív dolgok.

Sri Chinmoy (1931.08.27 - 2007.10.11) rendkívül szerteágazó örökséget hagyott maga után többek között beszédek, könyvek, versek, zenék, festmények formájában.

A festészetével és zenéjével az éttermeinkben már találkozhattatok:

Be kind to animals

Nagyon fontosnak tartotta a fizikai test megfelelő állapotát is. Filozófiájának része a sport, különösen a hosszútáv futás. Ő maga is számos maratont és ultramaratont teljesített és alapított egy 150 országot átívelő fáklyás váltófutást is – a „Peace Run”-t, amit azóta is minden évben megrendezésre kerül. A fáklya útvonalán a helyi iskolákból a gyerekek is csatlakoznak futáshoz nagy örömmel. A kezdeményezéshez rengeteg sportoló és híresség vett részt. Láthatjuk többek között a fáklyával Carl Lewis 9-szeres olimpiai bajnokot, Muhammad Ali-t, Nelson Mandela-t, Michail Gorbbachev-ot, Teréz Anyát, vagy éppen Eliud Kpichoge-t aki nemrég túlszárnyalta a lehetetlennek tűnő 2 órás maratoni időt (jobb oldali kép). Ő 19 éves korában vett részt a békefutáson (bal oldali kép).

További képek:

   

 

 

 

 

Magyar vonatkozások:

Kitűntetések:

2004 novemberében Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök kitüntette Sri Chinmoyt Magyarország legmagasabb állami kitüntetésével, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével, a világbéke, a nemzetek, kultúrák és vallások békés egymás mellett élése érdekében végzett tevékenységéért.

Találkozó Göncz Árpáddal

Sri Chinmoy Göncz Árpáddal 1992. március 18-án New Yorkban találkozott, ahol a kölcsönös inspiráció és bátorítás szívből jövő pillanataiban osztoztak. Göncz Árpád több gratuláló levelet is írt Sri Chinmoy születésnapjára, valamint támogatta a Világharmónia Futást.

Sri Chinmoy találkozik Göncz Árpáddal

(találkozó Göncz Árpáddal)

Dr. Hiller István kulturális miniszter Pro Cultura Hungarica kitüntetést adományozott Sri Chinmoynak, az eltérő kultúrájú és nemzetiségű és vallású emberek közötti barátság erősítése érdekében végzett munkájáért. A kitüntetést Dr. Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára adta át május 1-én.

A Pro Cultura Hungarica díj átadása

(A Pro Cultura Hungarica díj átadása)

Koncertek

Sri Chinmoy több ingyenes békekoncertet adott Magyarországon:

1990 november 13. Budapesti Kongresszusi Központ
1999 március 4. Erkel Színház
2004 október 2. Erkel Színház (két teltházas előadás 5400 fő részvételével. Sokaknak nem jutott ülőhely, így egy külső kivetítőn nézték a koncertet.)

(2004, Erkel színház)

"Én szeretett Magyarországom, a szó legtisztább értelmében éhes vagy, hogy béke legyen benned az egész világ jobbátételéért és fejlődéséért."  Sri Chinmoy

Magyarország Sri Chinmoy Békevirág-Nemzet

Magyarország 1998. november 19-én csatlakozott a ma 153 országot felsorakoztató Békevirág Nemzetekhez. A hivatalos avatóünnepségre 1999. március 4-én került sor, melyen Sri Chinmoy is részt vett.

 

Vissza a főoldalra

Tartalomhoz tartozó címkék: Cikkek

Keresés