Vegán Töltött káposzta
Minden régiónak és minden háztartásnak megvan a saját töltött káposzta-receptje, ahány ház, annyi szokás. Mi most édes káposztából, paradicsomszósszal készítettük, természetesen kizárólag növényi összetevőkből. Ez egy bonyolult étel, nem véletlenül az ünnepi asztal dísze, legyen szó karácsonyról vagy lagziról.
Adag
4-6
Elkészítési idő:
2 óra
Ajánlott:
Ebédre, vacsorára
Így készül
a vegán töltött káposzta
Beküldő: 827market
A töltött káposzta vagy alföldi nevén szárma vagy Erdélyben takart a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele.
Egyszerre nagyobb mennyiséget szoktak készíteni belőle, mert több napon át fogyasztható, sőt közben nő az élvezeti értéke. Hagyományos karácsonyi fogás.
Hozzávalók
-
1 kisebb fej édes káposzta
-
300 g tépett pecsenye
-
150 g bulgur
-
1000 ml paradicsomszósz
-
50 g aprószemű zab
-
2 fej vöröshagyma
-
5 gerezd fokhagyma
-
kapor, csombor, paprika, füstölt só, füstölt paprika, bors, olaj
A tetejét meg lehet bolondítani egy kis vegán krémföllel.
Információk
- Nehézségi szint 100%
- Mennyire drága? 90%
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
A káposzta fejet lobogó, sós vízben 10 percet főzzük, majd félretesszük. A bulgurt leöntjük forró vízzel és lefedve hagyjuk, hogy megfőjön.
2. lépés
Olajon dinszteljük a fokhagymát és az egyik fej vöröshagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, illetve pár evőkanállal a paradicsomszószból.
3. lépés
Szétszálazzuk a tépett pecsenyét és hozzáadjuk a hagymás alaphoz. Hozzáadjuk a bulgurt és a zabot, így egy homogén, gyúrható masszát kapunk.
4. lépés
A káposzta torzsáját kivágjuk és 14-16 levelet lefejtünk róla óvatosan. Kivágjuk a szárakat, elkezdjük megtölteni a töltelékkel, majd összehajtogatjuk. A káposzta maradékát felcsíkozzuk, majd a lábos aljára pakoljuk.
5. lépés
Rátesszük szorosan egymás mellé a betöltött káposztaleveleket, leöntjük paradicsomszósszal, ha nem lepi el a káposztákat, vízzel pótoljuk. Alacsony lángon, fedő alatt egy órát főzzük.
6. lépés
Tálaláskor a felcsíkozott, paradicsomszószban főtt káposztával kezdünk, 2-3 töltött káposztával folytatjuk, majd vegán tejföllel fejezzük be, díszítésnek petrezselyem vagy újhagyma kerülhet a tetejére.