Barion Pixel

Pásztor pite

A shepherd’s pie, azaz pásztorpite az angol konyha egyik méltán híres fogása. Eredetileg egy egyszerű étel volt, pörkölt és krumplipüré összesütve. Az évszázadok alatt sokat finomodott ez a fogás, így hát, ha nem is bonyolult, de hosszadalmas művelet a nullából összerakni. Ha viszont bármelyik elem ott van a konyhánkban maradékként, akkor vágjunk bele bátran!

Receptet készítette: Nényei Lujza/ @gaz_asszony

Adag

8

Elkészítési idő:

60 perc

Ajánlott:

Vacsorára

Így készül

a pásztor pite tépett pecsenyéből.

Hozzávalók

  • A raguhoz
    – 500 g tépett pecsenye
    – 1 db vöröshagyma
    – 3-4 gerezd fokhagyma
    – 3 db sárgarépa
    – 3 db paradicsom (püré is lehet)
    – 15 dkg zöldborsó
    – rozmaring
    – kakukkfű
    – babérlevél
    – vörösborecet
    – só, bors
    – 4 dl víz
  • A krumplipüréhez
    – 1,5 kg krumpli
    – 8 dl növényi tej (én házi zabtejet készítettem)
    – 1 dl olívaolaj
    – szerecsendió
    – kurkuma
    – sörélesztőpehely
    – só, bors

Információk

Ezt a 20. század elején megjelent ételt Antoine Augustin Parmentier (1737-1813) tiszteletére nevezték el (Franciául: Parmentier hash). Népszerűsítette a burgonyát Franciaországban, lehetővé téve, hogy kijusson az éhínségől. 

  • Nehézségi szint 65% 65%
  • Mennyire drága? 30% 30%

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A hámozott, felkockázott krumplit felrakjuk főni sós vízben.

2. lépés

Hámozzuk, daraboljuk a zöldségeket a raguhoz, a sárgarépát reszeljük nagy lyukon.

3. lépés

Serpenyőben, olajon jól megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, beletesszük a fűszereket.

4. lépés

Hozzáadjuk a paradicsomot, a répát és a borecetet, kis vizet (bátrabbak vörösbort), hogy ne égjen oda, és fedő alatt folytatjuk a rotyogtatást.

5. lépés

Hozzáadjuk a borsót és a tépett pecsenyét, még pár percig a tűzön hagyjuk, sózzuk.

6. lépés

A krumpli vizét leszűrjük, fűszerezzük, hozzáadjuk az olívaolajat és elkezdjük krumplinyomóval összetörni, a növényi tejet folyamatosan adagolva hozzá.

7. lépés

A krumplipüréből pár kanállal hozzáadunk a raguhoz, hogy krémesebb legyen.

8. lépés

Egy min. 6-7 cm magas sütőedénybe kb. fele-fele arányban rétegezzük először a ragut, majd a krumplipürét.

9. lépés

A püré tetejét villával beirdaljuk, hogy jobban piruljon.

10. lépés

180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Ha a teteje aranybarnává válik, már kész.

További receptek

Töltött burgonya

Taco pecsenyével

Ázsiai "húsgombóc"

0
    0
    Az Ön kosara
    A kosara üresVissza a boltba