Pásztor pite
A shepherd’s pie, azaz pásztorpite az angol konyha egyik méltán híres fogása. Eredetileg egy egyszerű étel volt, pörkölt és krumplipüré összesütve. Az évszázadok alatt sokat finomodott ez a fogás, így hát, ha nem is bonyolult, de hosszadalmas művelet a nullából összerakni. Ha viszont bármelyik elem ott van a konyhánkban maradékként, akkor vágjunk bele bátran!
Receptet készítette: Nényei Lujza/ @gaz_asszony
Adag
8
Elkészítési idő:
60 perc
Ajánlott:
Vacsorára
Így készül
a pásztor pite tépett pecsenyéből.
Hozzávalók
- A raguhoz
– 500 g tépett pecsenye
– 1 db vöröshagyma
– 3-4 gerezd fokhagyma
– 3 db sárgarépa
– 3 db paradicsom (püré is lehet)
– 15 dkg zöldborsó
– rozmaring
– kakukkfű
– babérlevél
– vörösborecet
– só, bors
– 4 dl víz - A krumplipüréhez
– 1,5 kg krumpli
– 8 dl növényi tej (én házi zabtejet készítettem)
– 1 dl olívaolaj
– szerecsendió
– kurkuma
– sörélesztőpehely
– só, bors
Információk
Ezt a 20. század elején megjelent ételt Antoine Augustin Parmentier (1737-1813) tiszteletére nevezték el (Franciául: Parmentier hash). Népszerűsítette a burgonyát Franciaországban, lehetővé téve, hogy kijusson az éhínségől.
- Nehézségi szint 65%
- Mennyire drága? 30%

Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés
A hámozott, felkockázott krumplit felrakjuk főni sós vízben.
2. lépés
Hámozzuk, daraboljuk a zöldségeket a raguhoz, a sárgarépát reszeljük nagy lyukon.
3. lépés
Serpenyőben, olajon jól megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát, beletesszük a fűszereket.
4. lépés
Hozzáadjuk a paradicsomot, a répát és a borecetet, kis vizet (bátrabbak vörösbort), hogy ne égjen oda, és fedő alatt folytatjuk a rotyogtatást.
5. lépés
Hozzáadjuk a borsót és a tépett pecsenyét, még pár percig a tűzön hagyjuk, sózzuk.
6. lépés
A krumpli vizét leszűrjük, fűszerezzük, hozzáadjuk az olívaolajat és elkezdjük krumplinyomóval összetörni, a növényi tejet folyamatosan adagolva hozzá.
7. lépés
A krumplipüréből pár kanállal hozzáadunk a raguhoz, hogy krémesebb legyen.
8. lépés
Egy min. 6-7 cm magas sütőedénybe kb. fele-fele arányban rétegezzük először a ragut, majd a krumplipürét.
9. lépés
A püré tetejét villával beirdaljuk, hogy jobban piruljon.
10. lépés
180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Ha a teteje aranybarnává válik, már kész.