Barion Pixel

   

A Prove.hu többször is beszámolt arról a precedens értékűnek ígérkező perről, amelynek kiindulópontja egy hazai kézművesüzem vegán sonkájának elnevezése volt. A napokban tovább folytatódik a 827Market története.

Az eljárás időközben kettévált, a pörc és a zsír esetében februárban kedvező ítélet született, hiszen az előbbit a növényi alapú jelzővel kellett csupán ellátni, utóbbi pedig pecsenyezsír helyett pecsenye ízű kókuszzsír lett. A márciusra tervezett sonkapert azonban indoklás nélkül elnapolta az illetékes bíróság, a tárgyalásra végül csütörtökön, 11 órai kezdettel kerül sor a Budapest Környéki Törvényszék Hungária körúti épületében.

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, Növény- és Talajvédelmi Főosztályának ügyvédjeivel szemben a 827Market tulajdonosai, valamint jogi képviselőjük próbálja bebizonyítani, hogy a növényi alapú alternatívák kínálatának bővítése is a fogyasztók érdekeit szolgálja. Megtévesztésről pedig szó sem lehet, hiszen a vegán elnevezés ma már egyre inkább közkeletű.

A változó időkhöz és étkezési szokásokhoz ugyanakkor a hazai szabályozásnak is alkalmazkodnia kellene. Éppen ezért Révész Ildikó és Pásku Ferenc nemcsak a saját termékük, s ezáltal üzleti vállalkozásuk érdekében, de a hazai vegán közösség képviseletében is lép majd csütörtökön a bíróság elé.

„Számunkra itt nemcsak a sonkáról, hanem annál sokkal többről van szó – jelentette ki Révész Ildikó, aki bízik benne, hogy nyilvános tárgyalásról lévén szó, a növényi alapú táplálkozás képviselői közül sokan megjelennek majd a bíróságon, ezzel is súlyt adva a vegánok növekvő magyarországi jelenlétének. – Ha kedvezőtlen ítélet születik, akkor majd átnevezzük, kitalálunk valami jót az igazi megjelölés helyet. Nem gondolom, hogy emiatt csökkenne a kereslet a termékünk iránt. Más cégek is ezt szokták tenni, amikor falakba ütköznek. Mi viszont most már inkább lebontanánk ezeket a falakat, s ragaszkodnánk ahhoz, hogy úgy nevezhessük el a termékünket, ahogy az a vásárló számára is a legéletszerűbb és legkedvezőbb. A pörc és a zsír esetében a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igen nyitottan állt hozzá a kérdéshez. Látható volt, hogy a kormányhivatal megértette az idő szavát és mindenki számára jó megoldás született. Reméljük, csütörtökön, hasonlóan konstruktív légkörben zajlik majd a tárgyalás.”

Demonstráció a helyszínen
A Vegánok közt elnevezésű aktivista csoport mindenesetre nem bízza a véletlenre a dolgot, és bejelentett tüntetést hirdet csütörtökön 11 órára a Hungária körút 179-187. szám elé. Akciójukkal egy igen komoly problémára szeretnék felhívni a figyelmet.

„Gyakran hangzik el érvként a vegán termékekkel kapcsolatban, hogy készítőik megtévesztik a vásárlókat, jóllehet a valóságban a húsipar alkalmazza a lehető legtöbb félrevezető taktikát – tudtuk meg Pusztai Enikőtől, aki Szalai Sándorral közösen szervezi a demonstrációt, s maga is malacmaszkot viselve, fontos üzenetet közvetítő táblával a kezében lesz majd jelen az eseményen. – A humánus vágásnál nagyobb hazugságot például elképzelni sem lehet, mégis egyre divatosabb ez a kifejezés. Egy Facebook csoportból alakult aktivista társaságunk hetente, kéthetente szervez állatvédő akciókat. Egy közösségi gyűjtés során például nemrégiben 650.000 forintot sikerült összeszednünk a Malacvédő Alapítvány számára. Külföldi példák alapján újszerű aktivista kultúrát szeretnénk meghonosítani, tettünk már lovasszobrokra a lovak érdekeit védő táblákat, de a metróban is volt már akciónk. Ami pedig a sonkát illeti, úgy gondoljuk, amennyiben szójából is lehet készíteni, akkor teljesen felesleges hozzá valakinek levágni a lábát.”

A Prove.hu a tárgyaláson is jelen lesz, és beszámol az eredményekről.

0
    0
    Az Ön kosara
    A kosara üresVissza a boltba